Gå tilbake
Artikkelbilde

Slik sparer du mer penger når du handler dagligvarer

Vi er heldige som bor i et land hvor maten har høy kvalitet og det ofte finnes sunne alternativer, som i tillegg er lett tilgjengelig. Mange føler allikevel at mat er den største utgiftsposten i hverdagen og da kan det bli vanskelig å både skulle handle billig og bra. Ved å gjøre små endringer i hvordan du planlegger, handler og spiser mat kan du spare mange tusen kroner hvert år. Du vil også kunne få andre positive virkninger av å ta et ekstra tak i matplanleggingen. En hverdag med sunn, god mat som ikke koster skjorta, det høres vel ganske bra ut?

Om du vil spare mer penger på dagligvarer er det lurt å starte med å sette opp et budsjett. Det høres kanskje kjedelig ut, men det trenger ikke ta lang tid. Logg inn i din nettbank og ta en titt på hvor mye du bruker på mat per måned. Det er alltid lurt å være realistisk, så begynn med hva du faktisk bruker per nå, men trekk fra 10-15%. Det er ikke for ambisiøst og kan være en realistisk start som også gir deg mestringsfølelse når du klarer å holde deg til budsjettet.

Noen liker å bruke et regneark for å holde oversikt over budsjett, mens andre synes det holder med en side i en notatbok eller notat-appen på telefonen. Finn ut hva som fungerer for deg, det viktigste er at du føler at du nå har kontroll!

Les mer: Slik setter du opp et realistisk matbudsjett

Så begynner planleggingen

Enten du spiser for å leve, eller lever for å spise, så er mat en stor del av livet vårt. Ikke bare trenger vi det for å komme oss igjennom dagen, men mat er ofte forbundet med sosialisering, kvalitetstid og hygge. Enten du spiser middag med hele familien eller alene foran Netflix, så skal maten gi deg næring og gjerne smake godt. Ved å sette opp en ukesmeny, spesielt for middager, er det enklere å både handle og spare penger. En ukesmeny kan også gjøre at du sparer tid på selve forberedelsene av middagen og kan frigjøre tid til andre ting.

Men hvordan planlegger man en hel uke med middager? Først er det lurt å sette opp en visualisering av uken.

Du kan laste ned vår “Mal for Ukesmeny” her, som PDF eller regneark.

Slik anbefaler vi at du går frem for å fylle ut ukesmenyen:

  1. Få en oversikt over hva som står på planen for uken. Har du noen planer på ettermiddagene/kveldene som gjør at middagen må gå raskt? Skal du spise ute? Er hele familien samlet, eller er dere færre til bords noen av dagene? Ta høyde for avvik fra vanlig plan og skriv gjerne dette inn i planen.

  2. Hva har du/dere lyst på? Planen er enklere å holde seg til om den er fylt med det man faktisk har lyst på. Da er sjansen mindre for at man ender opp med å bestille hjemlevering eller take-out, som lett kan sprenge matbudsjettet.

  3. Hva er på tilbud? Ved å sjekke ut hva som er på tilbud denne uken kan man få mye inspirasjon og se hvor man kan spare penger. Husholdningsvarer som f.eks vaskemiddel, er gjerne det dyreste man kjøper i løpet av måneden. Det er det nesten alltid tilbud på i en av matbutikkene, så er det bare å finne ut hvilken. Ved å bruke Kupp kan du enkelt se oversikt over alle tilbudene som gjelder denne uken og samle dem i din egen handleliste.

  4. Hvordan utnytte varene bedre? Det er lett å tenke hver middag isolert, men ofte så kjøper man pakninger som inneholder mer enn man trenger til ett måltid. Tenk litt på hva slags retter man kan lage med samme ingredienser. Kjøper du en stor pakke revet ost til tacoen, så er det perfekt å bruke resten til pizzatopping. En stor pakke med spinat kan brukes til sidesalat til fiskegratengen, eller kast bladene i en gryterett for ekstra smak og næring. Du sparer penger ved å bruke hele pakningen, samt at miljøet takker deg for at du kaster mindre.

  5. Ta ukesmenyen ett hakk videre. Om du føler at alt dette er superenkelt så kan du utvide ukesmenyen til å også inkludere andre måltider. Frokost og lunsj kan også inkluderes og planlegges, men du må kanskje legge inn litt mer rom for endringer om du har en hektisk hverdag. Har du med deg lunsj hjemmefra kan det være en ide å lage ekstra store porsjoner til middag, slik at du har rester som passer perfekt til lunsj.

Effektiviser handleturen

Ukesmenyen er på plass og du har oversikt over hvor de beste tilbudene er, nå gjenstår det å handle inn. De fleste forbrukerøkonomer anbefaler å storhandle. Det å gå en tur i butikken når du er sulten kan føre til at magen får bestemme, noe som lommeboken kan lide av. Ta med handlelisten og tenk at du kun skal handle det som står der. Grønnsaker og andre ferskvarer er det lov å handle inn oftere, men tørrvarer, hermetikk osv. kan gjerne handles i større kvantum og lagres over tid. Sjekk gjerne frysedisken for frosne grønnsaker og frukt, de holder seg lengre, og det sies til og med at produktet holder bedre på næringsstoffene.

Tips! Se på kiloprisen! Mange ser kun på pris for varen når de handler, men du kan faktisk ende opp med å kjøpe den dyreste varen selv om prisen er lavest. Ved å se på tallet du ofte finner ved siden av vareprisen så ser du kilopris for varen. 150 gram kylling til 29 kroner høres flott ut, men når 400 gram kylling koster 49 kr så er det faktisk den dyreste varen som gir deg mest for pengene.

Butikkene har ofte egne merker som ligger lavere i pris enn flere av de kjente produsentene, men smaker like godt. Ta en titt i butikken om du kan bytte ut noen av de faste varene dine med rimeligere alternativer.

De fleste dagligvarebutikker har medlemsfordeler, så husk å registrere deg når du betaler for å få med ekstra rabatter og tilbud. Ofte kan man registrere bankkortet sitt og knytte det opp mot medlemskapet slik at man automatisk identifiserer seg ved kjøp.

Tips! Poser koster også penger. Handlenett eller gjenbrukbare poser sparer miljøet, er billigere for deg og er ofte enklere å bære når du har handlet mye.

Noen råd du kanskje ikke regnet med..

Nå er ukesmenyen på plass, du har planlagt handleturen og alle varene du trenger er i hus. Er det mer du kan gjøre for å spare penger? Tro det eller ei, det å ha ekstra orden i dagligvarene i skuffer og skap kan også bidra positivt til lommeboken. Ved å ha orden på varene er det mye enklere å se når noe begynner å gå tomt. Varer som hermetikk, tørrvarer, krydder o.l kan gjerne bli liggende litt for lenge i skuffen eller skapet. Selv om holdbarhetstiden er lengre for disse varene så er det ofte også disse varene man glemmer å bruke. Ved å ha orden og oversikt kan man utnytte de varene man har bedre og kanskje også bli mer kreativ når man kokkelerer på kjøkkenet.

Et annet godt råd er å flytte matvarer over på andre beholdere. Lukkemekanismer på matvarer er ikke alltid optimale, og du kan f.eks få pålegg til å holde seg ferskt lengre om du legger det over i beholdere lagd for kjøleskap. Tørrvarer kan helles over på gjennomsiktige beholdere eller fine glasskrukker som også kan gi et estetisk løft til kjøkkenbenken. Ved å gjøre dette ser du mye enklere hvor mye du har igjen og ender da ikke opp med å plutselig ha 4 økonomipakker med spagetti i skuffen.

Hva slags type mat du velger å spise kan også påvirke budsjettet ditt. Mye hvitt brød og raske karbohydrater gjør deg fort sulten igjen og resulterer gjerne i at man spiser mer og større porsjoner. Fullkorn og mat som metter lenge vil kunne spare deg for å bruke mer penger, spesielt på spontankjøp når blodsukkeret er litt for lavt.

Bunnbanner, nedlastingslenke